Digitalna Televizija

Šta je to digitalna televizija?

DIGITALIZACIJA DVB-T2


Prednosti:


Nedostaci:


ŠTA JE TO DIGITALNA TELEVIZIJA?
Digitalna televizija je korak dalje u evoluciji televizije. Kao što se više ne koriste fotoaparati sa negativima nego jednostavan i praktičan digitalni fotoaparat, tako je došlo vreme da se oprostimo od analogne i pređemo na digitalnu televiziju. Ona će omogućiti bolje korišćenje radiofrekvencijskog spektra, veće mogućnosti obrade signala, jednostavnije čuvanje i mnoge druge prednosti u odnosu na analognu televiziju. Za gledaoce će to značiti više uživanja u njihovom najdražem mediju, ali i neke nove mogućnosti poput pristupa internetu i korišćenja web
servisa.

U ČEMU JE PREDNOST DIGITALNE TELEVIZIJE?
Digitalni signal obezbeđuje čistiju i oštriju sliku, a i kvalitetniji zvuk zahvaljujući više kanalnom prenosu zvuka. Ukratko, sve ono što vam je smetalo kod analogne televizije, kod digitalne nestaje: smetnje, višestruke slike, šum... Tu je i prenos slike u widescreen
formatu 16:9, koji je prilagođen svim novijim televizorima i omogućava gledanje filmova u formatu u kojem su snimljeni.
Biće dostupne nove usluge kao što su digitalni teletekst, interaktivne usluge, elektronski programski vodič (EPG), slika visokog kvaliteta (HDTV) i reprodukcija Dolby Surround višekanalnog zvuka.

MORAM LI PREĆI NA DIGITALNU TELEVIZIJU?
Saglasno strategiji koju je usvojila Vlada Republike Srbije, doneta je Uredbu da se sa analognog na digitalno emitovanje pređe 30. juna 2015. godine. Set Top Box-ovi, odnosno TV prijemnici moraće da imaju DVB-T2 demodulator i MPEG-4 dekoder kako bi građani bili u mogućnosti da prate programe digitalne televizije, dok sa DVB-T demodulatorom i MPEG-2 dekoderom i DVB-T demodulatorom i MPEG-4 dekoderom to neće moći. Istovremeno, ukoliko žele da slušaju Dolby 5.1 Surround Sound, potreban je i Dolby Digital ili Dolby Digital PLus dekoder.

DA LI JE DIGITALNA TELEVIZIJA ISTO ŠTO I TELEVIZIJA VISOKE DEFINICIJE (HDTV)?
Ne. Posle prelaska sa analognog na digitalno emitovanje svi će imati digitalnu televiziju, ali ne i HDTV. HDTV (televizija visoke definicije) je novi standard za televiziju koja nudi superioran kvalitet slike. Da bi ste mogli da uživate u slici visoke rezolucije, potrebno je da kupite HD ready TV prijemnik, kao i HDTV digitalni prijemnik (Set Top Box).

KOJE SU PREDNOSTI SLIKE NA HDTV U ODNOSU NA SLIKU STANDARDNE TV?
Analogna televizija koju pratimo poslednjih nekoliko decenija ima rezoluciju ekvivalentnu onoj 720x576 piksela. Nasuprot tome, HDTV programi se prikazuju u rezoluciji 1920x1080 piksela, što u praksi ima za rezultat sliku koja je pet puta jasnija od standardne TV slike.

ŠTA MI JE POTREBNO ZA PRELAZAK NA DIGITALNU TELEVIZIJU?
Digitalnu televiziju možete pratiti na dva načina: putem novih televizora sa ugrađenim digitalnim prijemnikom preko koga ćete moći da uživate i u HDTV-u i 16:9 prikazu slike ili da za svoj televizor nabavite digitalni prijemnik za digitalni prijem DVB-T2 signala. DVB-T2 prijemnici mogu da se kupe u Tehnomanijinim prodavnicama. Međutim, postoji opasnost da nećete moći da vidite poboljšanu HD sliku ili da čujete kvalitetniji zvuk na TV prijemniku koji nije HD ready, što praktično znači da prelazak na HDTV ima smisla samo ako imate minimalno HD ready TV prijemnik jer samo takvi prijemnici mogu da vam ponude uživanje u potpunom HD okruženju.

DA LI MORAM DA KUPIM NOVI TELEVIZOR?
Ne, ne morate da kupite novi televizor. Skoro svaki televizor će pomoću digitalnog prijemnika moći da prima programe digitalne televizije. Čak i crno beli televizori i oni koji nemaju SCART i HDMI priključak. Digitalni prijemnici se uglavnom proizvode sa SCART i HDMI priključkom, zato je potrebno da pre kupovine proverite da li vaš TV prijemnik poseduje SCART, odnosno HDMI priključak (SCART priključak je počeo da se ugrađuje na TV prijemnike posle 1996. godine). Ukoliko vaš TV prijemnik ne poseduje SCART priključak, potrebno je da kupite digitalni prijemnik koji se povezuje na RF ulaz (antenski ulaz) na vašem TV prijemniku.

KOJI TV PRIJEMNIK DA KUPIM?
Ukoliko se odlučite da kupite novi TV prijemnik, izaberite onaj koji ima integrisan DVB-T2 demodulator i MPEG-4 dekoder. Na tržištu trenutno ima TV prijemnika sa DVB-T demodulatorom i MPEG-2 ili MPEG-4 dekoderom, čijom kupovinom nećete biti u mogućnosti da primate digitalne programe zemaljskim putem, nego ćete morati da kupite digitalni prijemnik (Set Top Box).

TREBA LI MI ANTENA ZA GLEDANJE DIGITALNE TELEVIZIJE?
Za pouzdan prijem digitalnog programa potrebna je, uglavnom, postojeća antena koja vam trenutno osigurava dobar kvalitet prijema analognih UHF televizijskih signala u vašem domu. Dakle, u slučaju da koristite kvalitetnu UHF (ili VHF/UHF) antenu, pri prelasku na digitalnu televiziju nema potrebe da kupite novu ili posebnu antenu. Po pravilu, dovoljna je obična UHF prijemna antena (tzv. "riblja kost"), koja treba biti spoljna (krovna) antena, a u mestima koja su bliže predajniku i u području jačeg signala, prijem je moguće ostvariti i sobnom antenom, po potrebi sa ugrađenim pojačalom. Takođe postoji mišljenje da nema smetnji pri gledanju programa digitalne TV, što nije tačno. Tačno je da slika više neće "snežiti", ali se smetnje kod digitalnog prijema signala takođe pojavljuju i variraju od pojavljivanja kvadratnih artifekata na slici, do potpunog nestanka slike sa ekrana televizijskog prijemnika. Kvalitet slike, kao i kod analogne televizije, zavisi od kvaliteta antenskog uređaja, jačine DVB-T2 signala, potom kvaliteta antenskih kablova i priključaka. Vrsta digitalnog prijemnika ne utiče, ili neznatno utiče na kvalitet slike standardne ili HD definicije.

DA LI ĆE MI BITI BOLJA SLIKA SA DIGITALNOM ANTENOM?
Ne. Ne postoji digitalna TV antena. Istu UHF antenu koju ste koristili do sada za analogni signal ("riblja kost"), i sada možete i treba da koristite za digitalni signal. Međutim, ukoliko vam je analogni signal do sada bio slab, trebalo bi da kupite bolju UHF antenu za dobar prijem digitalnog signala.

ŠTA JE SA GLEDAOCIMA KOJI PROGRAME PRATE POSREDSTVOM KABLOVSKIH OPERATERA?
Gledaoci koji programe prate posredstvom kablovskih operatera neće biti u obavezi da kupe Set Top Box jer će kablovski operater imati ulogu Set Top Box-a, tj. ti gledaoci neće osetiti prelaz sa analognog na digitalno emitovanje programa. Međutim, ukoliko budu želeli da koriste sve prednosti digitalne televizije u odnosu na analognu, moraće da koriste Set Top Box koji se dobija od kablovski operatera, kao i da poseduju HD ready televizore.

KOJE ĆE USLUGE BITI U PONUDI?
U početku će to biti kanali standardne definicije SDTV, a kasnije i kanali visoke rezolucije HDTV sa mogućnošću snimanja emisija (Personal Video Recorder, PVR), video na zahtev (Video on Demand, VoD), gledanje emisija sa vremenskim pomakom (Time Shifting), naknadno gledanje propuštenih emisija (Catch up).

KAKO PRIMATI DIGITALNI SIGNAL I GLEDATI KANALE NA VIŠE TELEVIZORA U DOMAĆINSTVU?
Uz svaki televizor u domaćinstvu potrebno je instalirati po jedan DVB-T2 prijemnikda bi se kanali mogli pratiti nezavisno.

DA LI JE MOGUĆE NA PRIJEMNIKU JEDAN PROGRAM GLEDATI, A DRUGI PROGRAM ISTOVREMENO SNIMATI NA VIDEO SNIMAČ?
Takva mogućnost postoji samo na prijemnicima sa dva tjunera, u suprotnom se snima onaj kanal koji se trenutno i gleda.

DA LI ĆE MOJ VIDEO/DVD SNIMAČ (RIKORDER) RADITI POSLE PRELASKA NA DIGITALNO EMITOVANJE?
Posle prelaska sa analognog na digitalno emitovanje video i analogni DVD snimači će i dalje moći da puštaju video kasete i DVD-ove kao pre, ali neće biti u mogućnosti da snimaju jedan digitalni kanal dok vi gledate drugi. Ukoliko želite da posle prelaska na digitalno emitovanje i dalje nastavite da snimate jedan digitalni kanal a drugi da gledate, biće potrebno da kupite digitalni TV rikorder. Postoje tri tipa digitalnih TV snimača: snimači koji snimaju na hard-disk, snimači koji snimaju na DVD-ove i snimači koji omogućavaju i jednu i drugu mogućnost.
Pavleri © 2020